Pinar del Rio

Onze volgende stop is Pinar del Rio. Een plaatsje in de gelijknamige provincie. Deze stop hadden we puur gepland omdat de Viazul (bus) van Vinales naar Cienfuegos al volgeboekt was voor de komende dagen. Vanaf Pinar del Rio was er nog wel plek om vanaf daar een dag later naar Cienfuegos te gaan. We vertrokken met de Viazul naar Pinar del Rio dat 30minuten verderop ligt. Bij het station stond Marie, van Casa Manuela al op ons te wachten. Ze had een bordje in de hand met onze naam erop, zo wisten we zeker dat we met de juiste casadame meeliepen. Het schijnt vooral in Pinar del Rio veel voor te komen dat casa-ronselaars net doen alsof ze jou casa zijn om je vervolgens bij die van hun af te zetten. Marie is super aardig, ze spreekt alleen spaans maar neemt de tijd om rustig te spreken en dingen te herhalen. Zo konden we prima communiceren. Bij aankomst in de casa kregen we vers mangosap uit een glas met tulpen erop. We vertelde dat dit Hollandse bloemen waren en Marie lachtte vriendelijk. Toen we het drankje op hadden kregen we een rondleiding door de casa. Ook dit was een geweldig mooi huis. Het leek wel een kleinschalig hotel. Ze hadden zelfs een menukaart en een barretje! Bij de bar stond een koelkast met drankjes erin. Als we daar iets uit pakten moesten we dat op een post-it schrijven zodat we dat aan het eind van ons verblijf konden afrekenen. Omdat we vroeg waren aangekomen wilde we graag nog een ontbijtje nuttigen en dat was geen probleem. Marie schoot de keuken in en maakte een heerlijk cubaans ontbijt. Vers sap, vers gesneden ananas, guave, banaan en papaya, broodjes, een zacht gebakken eitje en vers gemaakte jam. Met een heerlijke bak koffie hebben we zitten te genieten. De casa’s bevallen ons enorm goed. We worden iedere keer weer oprecht vriendelijk ontvangen, dat is al een beleving opzich. Smiddags hebben we door het stadje gelopen. De tabaksfabriek was helaas dicht. De rumfabriek konden we wel bezoeken. Daar hebben we een rondleiding gehad van een schattig oud vrouwtje. De rum is onder andere gemaakt van de guavebes. We mochten een gefermenteerde bes proeven en we werden opslag dronken. Oef wat had deze bes een sterke rumsmaak! Er worden twee soorten rum in deze fabriek gemaakt. Sterke en zoete. De zoete rum heeft meer suiker en minder gisting. De sterke andersom. Helaas was de zoete rum uitverkocht en de sterke hadden we al geproefd. We kregen alsnog een shotje rum. Hmmm, geen slechte smaak voor een niet rumliefhebber! We gaven het schattige vrouwtje 5cuc voor de rondleiding en verlieten de fabriek. Op de terugweg werden aangesproken door de beveiliger die voor de tabaksfabriek stond. De fabriek was dicht maar we mochten uiteraard wel eventjes in het winkeltje kijken. Daar hebben we een sigaar gekocht die gemaakt is van de bovenste bladeren van de tabaksplant, Cohiba. In Vinales had de gids verteld dat deze bladeren veelal gebruikt worden voor de export omdat dit de meest exclusieve bladeren en dus meest exclusieve sigaren zijn. In de schommelstoel op de veranda van onze casa hebben we de sigaar gerookt. Ons was hij iets te robust maar we kunnen in ieder geval zeggen dat we het geprobeerd hebben.
Smiddags hebben we nog een klein rondje door het centrum gelopen om wat koekjes en chips bij de supermarkt te halen. Onderweg kwamen we langs een Churos verkoper waar we Churos haalden om op het plein op te eten. S avonds hebben we heerlijk gegeten bij de casa. Het was duidelijk dat Marie zich weer goed had uitgesloofd. We kregen vooraf een salade. Daarna kregen we zwarte bonen soep. Toen deze op was en Marie vroeg hoe het was vroeg ze of we meer wilde, ‘Mas?’ Marie had deze zo lekker klaargemaakt dat we zeker voor een tweede ronde wilde gaan, ‘un pokito’, zeiden we. Gebarend dat het heel erg lekker was en we een klein beetje extra wilde. De volgende gang was Ropa Vieja. Een kruidige pulledbeef met frietjes en bruine rijst. Heerlijk! We zaten ontzettend vol maar konden het toetje uiteraard niet afslaan. Flan met koffie. Flan is een soort drillpudding dat smaakt naar vanille met een donker bruine toplaag van koffiesmaak. Hmmm!!! We hebben gegeten als koning en koningin. En Marie, de topgastvrouw die ze is, bood ons ook nog een digestief aan. En jawel, de zoete guaverum die nergens te verkrijgen was kregen we hier te proeven! Zelfs in Pinar del Rio waar eigenlijk niet veel te beleven is, hebben we een topdag gehad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s