Valle de Vinales

Om 9uur stond er paard-en-wagen voor ons klaar om ons naar Valle de Vinales te brengen. Het Parque Nationale staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet alleen het gebied maar vooral de manier waarop de tabaksteelt uitgevoerd wordt, is beschermd. Alles gaat handmatig, de grond wordt omgeploegd met ossen en tabaksplanten worden met de hand geplukt en bewerkt. Het hele proces moet op de authentieke manier gebeuren en de trotse Cubanen doen dit met volle overgave. We kregen een rondleiding over de tabaksplantage en onze gids gaf een demonstratie sigaarrollen, terwijl wij aan een sigaar stonden te paffen. Onze sigaar mochten we in de honing dopen, wat een heerlijke zoete smaak aan de sigaar gaf. ‘niet teveel honing, want dan ga je hallucineren’ zei de gids lachend. De gids rolde sinds zijn achtste al sigaren dus in een oogwenk had hij een perfecte sigaar in elkaar gezet. Hij vertelde dat de plant zelf zo’n drie maanden nodig had om te groeien. De bovenste bladeren hadden veel zon gehad en werden gebruikt voor de duurste sigaren, bitter en zwaar. De middelste bladeren hadden iets minder zonlicht gehad en worden gebruikt voor minder zware sigaren. De onderste bladeren worden gebruikt voor de light-sigaren. De bladeren hangen te drogen in rieten huisjes. Als ze droog genoeg zijn worden ze weer vochtig gemaakt met een olieachtig goedje met bijvoorbeeld honingsmaak, vanillesmaak of limoensmaak. Dit voorkomt dat het blad verpulverd als je het bewerkt. Vervolgens wordt het blad in een doos van palmbladen gestopt zodat de olie zonder lucht of zonlicht in het blad kan trekken en weer kan drogen. Het blad voelt vervolgens leerachtig aan. De nerf, waar de meeste nicotine in zit, wordt nu verwijderd van het blad. Een stuk of 6 bladeren wordt opgestapeld en in een rechthoek afgesneden. Deze worden opgerold om er vervolgens een blad omheen te rollen. Het laatste blad wordt er schuin overheen gerold alsof je er een pijltje van maakt. Aan weerszijde van de sigaar worden de uiteinden dichtgerold en afgesneden. Nu heb je een dichte sigaar. Deze sigaar moet nog minstens een dag drogen voordat je het kan roken. Al met al een intensief proces dat maanden in beslag neemt. Geen wonder dat Cubaanse sigaren vooral door elite gerookt wordt, onbetaalbaar voor de doorsnee Cubaan. Het wordt gezien als aanzien en rijkdom en daarom worden sigaren vooral gerookt door zakenlui of invloedrijke personen.

Na de sigarenuitleg sprongen we op de paarden om de vallei te verkennen. Mijn paard heette Coco-loco en was super braaf, hij sjokte netjes achter de kudde aan en liet zich af en toe gelden als een ander paard ons wilde inhalen. Er heersten een hiërarchie tussen de paarden en geen van hen wilde hun plaatsje opgeven. Onderweg kregen we uitleg over de plantages die we passeerden. Uiteindelijk kwamen we uit bij de plek waar de rum en koffie werd gemaakt. Ook hier kregen we uitleg over het proces en mochten we een shotje rum proeven. De rum was gemaakt van een bijzondere guave soort die alleen in de lagere gebieden van de Valle de Vinales bloeit. De rum had een zachte licht zoete smaak en zelfs voor niet rum drinkers was het een heerlijk sterk drankje. De smaak van rum komt sterk naar voren met een zachte afdronk. Ook kregen we honing te proeven. De honing was veel zachter dan die wij in de supermarkt kopen. De gids vertelde dat de beien honing maken van de bloemen in de vallei. Er is niets aan toegevoegd waardoor de honing minder zoet maar wel heel zacht en helder is. Heerlijk!
Na het proeven was ik genoodzaakt een bezoek te brengen aan het toilet. De toilet kostte 1cuc. Ik kreeg een klein stukje wc.papier en werd verwezen naar een klein hutje gemaakt van kleine houten takken. Het hutje sloot niet goed af en de wc zelf was een gat in de grond met daarop een van planken gemaakte zitplek. Erg bijzonder zei ik tegen de gids die vroeg hoe ik het toilet had gevonden.
Terwijl we nog even natafelde met onze mede-excursiegangers onder het genot van een huisgemaakte cocktail, stond er een gitarist een gezellig liedje te pingelen.
We vervolgden onze weg te paard door de vallei tot we bij een natuurwater aankwamen. Hier hielden we 25minuutjes pauze, kon je zwemmen en van een prachtig uitzicht genieten. Een vallei met een tabaksplantage en een kleine boerderij met het bekende rieten tabakshuisje waren ons uitzicht. We gingen bij het meertje zitten en genoten van het uitzicht en de rust tot we weer op onze paardjes moesten stijgen en over zandpaadjes door de velden trokken. De hele tocht duurde zo’n 4 a 5 uur en bij aankomst heb ik nog uitgebreid staan knuffelen met Coco-loco. Ik kriebelde zijn neus en hij schuurde met zn koppie tegen mijn schouder. Als dit geen pure liefde is. Toen ik merkte dat Coco-loco genoeg had van het geknuffel was het tijd om te gaan. Het doet altijd een klein beetje zeer om zo’n paardje los te laten maar ondertussen is hij mij allang vergeten en draagt hij andere toeristen door de prachtige vallei.
We moesten een kleine kilometer teruglopen naar de Casa want vervoer terug was niet bij de excursie inbegrepen. Bij de Casa vertelden we enthousiast over de heerlijke rum en lekkere sigaren. Maceo vertelde dat we rum eens met vers limoensap moesten proberen, ‘muy bien’. Van zijn verhaal kregen we dorst en besloten in het centrumpje een Piña colada te drinken en wat tapas te eten als lunch. De Piña colada was heerlijk! Zo lekker hebben we hem niet vaak gehad. We kregen de fles rum op tafel zodat we zelf konden bepalen hoe sterk het drankje werd. Het was gemaakt van vers kokosroomijs en vers ananassap. Hij was zo dik als milkshake! Genieten!
De rest van de middag hebben we niet veel gedaan anders dat ‘tranquillo’ op de schommelstoel voor ons huisje te liggen genieten van het Cubaanse leven. Met als afsluiter een heerlijke simpele maaltijd bij een familie eettentje. De avond sloten we in onze kamer af met een netflix documentaire ‘La Cuba Libre’, die we thuis al hadden gedownload. Erg interessant en zeker een aanrader om te kijken als je meer wilt weten over de geschiedenis van Cuba!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s