Havana – Vinales

Het is alweer de laatste dag in Havana. Vanmiddag zou de bus vertrekken naar Vinales. Maar eerst kregen we weer een heerlijk ontbijtje in de Casa. De casa was een prachtig groot herenhuis in Cubaanse stijl. Hoge plafonds met houten deuren die naar het balkon open sloegen en grote pilaren die de woongedeeltes scheidden. De gastvrouw vertelde dat dit huis vroeger een familiehuis was en dat er vandaag de dag nog steeds wel 4 generaties in dit soort huizen wonen. Ze vertelde ons ook hoe het schoolsysteem in Cuba in elkaar zit, dat ieder kind gelijke kansen krijgt omdat de kosten erg laag zijn (7 pesos per maand) en alles verzorgd wordt door de overheid. De universiteiten zijn al helemaal gratis. Het maakt dus niet uit in welk gezin je geboren bent, of je rijk of arm bent, als je hard werkt kun je alles bereiken wat je wilt. Ook de zorg is hier gratis. Daar staat tegenover dat nagenoeg alles dat je verdient naar een grote overheidspot gaat. 90% van wat je hebt verdiend, verbouwd of maakt gaat naar de overheid die het vervolgens verhandeld en investeert in de gemeenschap. Een mooie gedachte, al is ook op Cuba het verschil tussen arm en rijk zichtbaar.

Het was tijd om richting Viazul te gaan en we namen een taxi voor 10cuc naar het station. Een uur van te voren moesten we inchecken om vervolgens een busrit van 4uur richting Vinales te ondergaan. Onderweg hadden we een prachtig uitzicht en raakten we niet uitgepraat over de geschiedenis, de revolutionairen Che en Fidel en hun gedachtengoed. De busrit van 4uur leek dan ook snel voorbij te zijn en voor we het wisten stonden we in het centrum van Vinales. We hadden de bus nog niet verlaten of we werden aangesproken door vrouwen die hun Casa aanboden. We hadden onze Casa thuis al geboekt maar het was duidelijk dat je ook makkelijk op de bonnefooi kon reizen. Het centrum was een kleine straat met aan iedere zijde gezellige restaurantjes en een door zon verlicht kerkplein. Duidelijk was dat het kerkplein de Wi-Fi hotspot van de stad was. Overal waar je keek zag je mensen met hun gezicht in de smartphones gedoken. Met een soort telefoonkaart kon je een uur internetten, ware het niet dat wij nergens zo’n telefoonkaart konden vinden. Heerlijk rustig offline dus!
Onze Casa was een schattig roze huisje dat verscholen lag in een klein achteraf straatje net buiten het centrum. Gladys en Maceo waren de gastvrouw en gastheer. Gladys was een gastvrije maar zeer dominante dame. Bij aankomst kregen we vers zelfgemaakte mangosap en vertelde ze in het spaans wat we allemaal konden doen in Vinales. Ons Spaans is nog steeds verre van perfect maar verstaan doen we het steeds beter. Rachid spreekt zelfs een paar woordjes terug en zo konden we alsnog een gesprek voeren. Gladys regelde voor ons een excursie voor de volgende dag en liet ons onze kamer zien. Een schattige roze kamer met erg bijzonder stucwerk, twee queensize bedden, een koelkast met drankjes, een airco en een prima badkamer. Hier konden wij wel de komende dagen doorbrengen.
S’avonds zijn we het centrum in gegaan en hebben we gegeten bij La Cuenca. We aten konijn met chocoladesaus en eend met sinaasappeldressing. Het was heerlijk! Met een lekkere Piña colada sloten we de dag af. Zelfs een geplande reisdag is hier genieten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s