Cuba – Havana dag 2

Door een jetlag werden we vervroegd gewekt door onze biologische klok. Genoeg tijd om rustig op te frissen en klaar te maken voor een dag sightseeing in Havana. Beneden stond een heerlijk ontbijtje voor ons klaar. Vers fruit, vers guavesap, vers ananassap, twee soorten zelfgemaakte jam (guave en mango), broodjes, toast en een heerlijk gebakken eitje. Een Duits stel en een Duitse vrouw hadden hun ontbijt net op en zaten nog gezellig na te tafelen. We mengde ons in het gesprek en al gauw kwamen we er achter dat de Duitse vrouw problemen had met geld opnemen. Haar man was in alle vroegte vertrokken naar de grootste bank in Havana in de hoop daar geld te kunnen opnemen. Pas nadat wij ons heerlijke ontbijt op hadden kwam hij terug, zonder geld. Ze hadden een visakaart maar nergens konden ze geld opnemen. Wij konden ze helaas niet helpen. Ookal zouden we ze een deel van ons geld geven, ze waren hoe dan ook ergens vastgelopen. Opnieuw waren wij blij met de keuze om cash geld mee te nemen uit Nederland en op het vliegveld in Havana om te wisselen.

Vanaf de Casa was het een paar honderd meter naar Parque Central. Een gigantisch groot plein dat omringd is met luxe hotels of afgesleten authentieke Cubaanse gebouwen. Rondom het plein stonden oldtimers en gele taxi’s afgewisseld door paard-en-wagens die onder de palmbomen wat schaduw zochten. Dit beeld, met sigarenverkoopsters en portretschilders die het plein vulden maken de sfeerimpressie van Havana compleet.

We stapten de hop-on-hop-of bus in. Deze bus brengt je langs verschillende bezienswaardigheden voor 10CUC (iets minder dan 10EUR.) per persoon. Onze eerste stop was Plaza de Revalution. Het plein waar politieke toespraken werden gehouden en waar Che Cheveare en Camilio Cienfuegos groot op overheidsgebouwen staan afgebeeld. De grote held die met een 7meter hoog beeld geëerd word is, Juan Mateo. Hij heeft ervoor gezorgd dat Amerikaanse media bekend werden met de Cubaanse onderdrukking door Spanje. Hierdoor kon Amerika zich niet meer afzijdig houden en ging zich bemoeien met de toestand op Cuba. Dit betekenden het einde van slavernij. Onderdrukking zou er echter op Cuba nog een lange tijd zijn, onder leiding van Batista welke door Fidel, Che en Camillo later werd afgezet en Fidel aan de macht kwam. Goede banden met de USA zijn er echter niet geweest. Fidel ging niet akkoord met de voorwaarden die de USA opstelden, hij haalden Amerikaanse bedrijven naar de grond en zocht zijn bondgenootschap bij de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie plaatsten nucleaire raketten op Cuba waarmee zij Amerika konden bereiken. Reden voor Amerika om een embargo op te leggen en handel met Cuba te minimaliseren met alle gevolgen van dien. Dat er weinig Amerikaanse invloeden in Cuba zichtbaar zijn en dat de trotse Cubaanse bevolking hard werkt aan de opbouw en groei van hun land zal aan haar rijke geschiedenis te danken zijn.

Met de geschiedenislessen in ons achterhoofd reden we met de hop-onbus door de wijken van Havana. Overal waar je lange rijen Cubanen zag was een bank gevestigd. Ook de ‘supermarkten’ kenmerkten zich door de lange rijen voor de deur. De supermarkten kun je zien als een boetiekje waar de producten zorgzaam in de vitrine staan opgesteld. 3 pakjes tandpasta, 3blikjes bonen, 1soort koekjes en als je geluk had een stukje zeep. Dat de producten hier schaars zijn en wij ontzettend verwend zijn met onze ontelbare soorten cola en rijen lang aan keuzes chips werd ons nu zichtbaar duidelijk. We verbaasten ons vooral over het feit dat wij deze ochtend zo’n rijkelijk ontbijt opgediend hadden gekregen. Met de weinige middelen die zij hebben zorgden zij voor een onvergetelijke heerlijke gastvrijheid. De oprechtheid en vriendelijkheid van de bevolking maakt het echt een bijzonder fijn land.
Wegdromend van alle positieve verbazingen kwamen we weer aan op Parque Central. We waanden ons weer terug in de tijd en liepen richting een ander plein om een lekker koud biertje te drinken op het terras. Met livemuziek, een heerlijke warme zon en een geweldig uitzicht over het goed onderhouden plein kletsen we na over alles dat we tot nu toe hadden gezien en meegemaakt. Een jonge dame stond vlak langs het terras een tekening te maken. Voor we het wisten stond ze naast ons en overhandigde ze een portret van Rachid. We moesten er hard om lachen want het was nog best goed gemaakt. Natuurlijk wilde ze er geld voor maar we vonden het iets wat brutaal. Ze liep weg en liet de tekening liggen. De ober die later nog twee biertjes kwam brengen, had ook direct door wie er op het portret getekend was en moest lachen. Helaas heb ik beloofd het portret niet te verspreiden dus tot de dag van vandaag blijft het een geheim tussen ons, de kunstenaares en de ober.
We verlieten het terras en konden het niet over ons hart verkrijgen om de kunstenares niks toe te stoppen. Onze karma was weer iets aangevuld en we gingen opweg naar het chocolademuseum. Dit ‘museum’ was eigenlijk gewoon een koffiebarretje dat lekkere chocolaatjes verkocht. Omdat we al verzadigd waren door de zelfgebrouwen biertjes besloten we de chocola over te slaan en de andere pleinen in Havana af te gaan. Het ene plein was nog mooier dan de ander met ieder hun eigen stukje geschiedenis. De prachtige architectuur en de rijke geschiedenis heeft ons echt verrast. Havana is een prachtige stad waar romantiek en trots uit iedere steen straalt. We zochten een leuk restaurantje en kwamen uit op een dakterras midden in Havana. Cubaanse muziek, heerlijke cocktails met een flinke scheut rum en verrukkelijke tappas. Wat een prachtige stad!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s