Touren door Kathmandu

Onze eerste dag hebben we doorgebracht in Kathmandu. Via het hotel regelden we een chauffeur met auto. Hij zou ons de hele dag rondrijden naar mooie plekken.
De eerste plek die we bezochten was de Bouddhanath. Een tempel gelegen op de handelsweg naar Tibet. Van oudsher komen hier pelgrims om hun tocht te zegenen en boter en meel te kopen voor hun reis. Rondom de tempel hingen allemaal gebedsrollen. De pelgrims liepen rond de tempel terwijl ze aan de rollen draaiden, dit wordt nog steeds gedaan. Ook worden er de hele dag rituelen uitgevoerd door Monniken.

We gingen te tempel binnen en kregen van een monnik, een scheutje water op onze handen, om onze ziel te reinigen en ons te zegenen. Het water moesten we opdrinken. Binnen genoten we van een prachtige tempel. Iedere laag van de tempel had een betekenis. Zo beelden de ogen, het alziende oog van Boeddha uit. Bij buitenkomst stond er een grote ton met wierook waar je boven kon hangen om de rook tot je te nemen. Niet zeker wetende of er alleen wierrook of ook hash in de ton zat, liepen we hier wat voorzichtiger langs.

De chauffeur stond op ons te wachten om ons naar de volgende bestemming te brengen, het crematoria. Dit was een hele bijzondere plek. Overal liepen hindoe-hippies, geschminkte mannen in gewaden. Er waren meerdere crematies aan de gang. Aan de lopende band werden de lichamen naar het riviertje gebracht, werden ze uitgekleed en gewassen. Vervolgens werden ze op een soort lader van bamboe gelegd om versierd te worden met oranje bloemen. Als dit gebeurt was konden de vrouwen afscheid nemen. Met een hoop gehuil en (voor onze begrippen) hysterisch gegil, namen de vrouwen afscheid. Het lichaam werd daarna naar een houtstapel gebracht. Ook daar voerden ze een ritueel uit om het lichaam te eren. Heel respectvol staken ze het doek bij het hoofd in brand om het vuurtje vervolgens nog verder op te stoken. Het was erg indrukwekkend en bizar om te zien. Het was ontzettend mooi hoe respectvol en zorgzaam ze met de overledene omgingen.
Onze volgende stop was Patan. Een wijkje in Kathmandu waar voor de aardbeving een mooi paleis stond. Helaas is daar niet veel meer van over. Ze zijn het grondig aan het restaureren en zelfs het gedetailleerde houtsnijwerk wordt nagemaakt.
De laatste stop was de Swayambhunath tempel. Het lag hoog op de berg waardoor je over heel Kathmandu kon kijken. Het goud waarvan de tempel is gemaakt, is enorm indrukwekkend! Langs de rand hingen belletjes waardoor je een heel leuk gerinkel hoorde. En dan het gezicht van de vlaggetjes erbij, dat maakte het al helemaal vrolijk!

wp-image-640063578jpg.jpgwp-image-1263946394jpg.jpgwp-image-368107621jpg.jpg

 
 wp-image-1532948550jpg.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s