Rondje Bali met Dean

Maandag werden we om 08:00 uur opgehaald door Dean. Een Balinees waarvan we het nummer had gekregen via een collega, om als gids te gebruiken. Dean is echt cool!!

Nadat we afscheid hadden genomen van de lieve medewerkers van Junjungan Villa – die hebben echt de billen uit de broek gerend voor ons de afgelopen dagen!- gingen we met Dean op weg naar Kuta, ondertussen heeft hij ons super veel mooie dingen laten zien!

We begonnen bij de Elephant cave, een opgraving uit de 11e eeuw waar budhisme en hindoeïsme beide hun goden eren en offers brengen. We moesten een grote doek om, om onze benen te bedekken, erg charmant! Het was nog lekker vroeg dus we waren helemaal alleen. Het was een kleine grot met drie beelden erin, er was een badplaats en een tempel. Indrukwekkend om zo’n grote opgraving te zien! We liepen weer terug en natuurlijk riepen alle marktvrouwtjes ‘souvenirs yes yes’. Wij dachten alleen maar ‘hou je mond nou maar met je Yes yes!’ Het was nog even te vroeg voor dat gezeur.

Onze missie was om nog een waterval te zien, langs een tempel te gaan en Luwak koffie te drinken.
Onderweg stopte we bij een kleine plantage. Ze verbouwde er heel veel verschillende soorten fruit, kruiden en….. Luwak koffie!! We vroegen of Dean meekwam om wat te drinken, maar hij sloef beleefd af en bleef liever bij de auto. We kregen een rondleiding door de tuin en een meisje (ze zal een jaar of 15 zijn geweest) vertelde van alles over de planten die ze verbouwde. Van Mango’s tot cacao en aloë vera. En daar zat ie dan, de Luwak, een schattig beestje die besjes eet en weer uitpoept voor koffie. Het meisje vertelde dat de Luwak alleen maar de goede besjes eet en de slechte laat liggen, daardoor is de productie ook erg laag. De poep van het beestje laten ze drogen en vervolgens pellen ze de pitjes, daar komen de Luwakbonen dan uit. Na de rondleiding mochten we thee proeven. Het meisje kwam terug met een dienblad met zelfgemaakte chocola, Luwakkoffie en wel 10 verschillende soorten thee in kleine glaasjes. Ze legde uit waar het goed voor was (uiteraard een leuke verkooptruc maar wij vonden het wel leuk!) van Lemon thee tot kokoskoffie, heerlijk! Alleen de thee met gember vond ik echt smerig, pittige thee is niet ons ding! En uiteraard hebben we de Luwak koffie geproefd. Hij was ontzettend lekker maar omdat het zo schaars is zat er ook niet veel koffie in, waardoor de smaak een beetje soft was. Maar toch bijzonder om eens geproefd te hebben!
Ze hadden ook een winkeltje waar je uiteraard hun thee en koffie kon kopen. Een klein zakje thee koste al 15 euro dus we hebben het voorbij laten gaan en zijn naar Dean teruggegaan die op een muziekinstrument aan het spelen was. Op naar onze volgende missie de waterval!

Een klein eindje verder reden we door een houtsnijdersdorpje. Dean vroeg of we van houtsnijwerk hielden maar we wilde liever naar de waterval. Vlak voor de waterval parkeerde Dean zijn auto en wat zagen we daar. Een miniaapje aan een ketting voor een winkeltje. Hij zat een beetje te spelen en gek te doen en toen we dichterbij kwamen zei de eigenaar dat we het aapje wel konden aanraken. Heel voorzichtig stak ik mijn hand uit naar het aapje. Een beetje verkennend kwam het aapje op me af en pakte toen met koude zachte vingertjes mijn hand stevig vast. Zo schattig! Hij was mijn hand helemaal aan het onderzoeken en wilde niet meer los laten. Maja we kwamen voor de waterval! Dean liep met ons mee naar een uitkijkplaatsje van waar we de waterval konden zien. Wauw dat was echt mooi om te zien, groot dat ie was! Maar dat was uiteraard niet genoeg, we wilde naar beneden! Dean vond alles prima en liep met ons mee terug naar de auto om onze zwemkleding te halen, daarna bleef hij bij de auto en zijn wij met z’n tweeën naar beneden gegaan. Jeetje wat een lange trap was dat zeg! En toen hield de trap opeens op. Dan is het klimmen over gloeiende rotsen en stomme pijnlijke steentjes. We probeerde zo dicht mogelijk bij de waterval te komen maar we hadden de camera bij en een telefoon dus moesten wel voorzichtig zijn, en met die snel stromende riviertjes met onberekenbare dieptes was dat toch best een uitdaging! Mijn vriend ging voorop met een stok om de diepte te pijlen en ik klom er achteraan, zo voorzichtig mogelijk zijn pad volgen. We kwamen aan de overkant waar de stenen een stuk minder heet waren door het water van de waterval. Perfecte locatie voor wat mooie foto’s! Van dichtbij was de waterval nog reusachtiger en mooier!! Na wat leuke foto’s gingen we de weg weer terug. Het was ondertussen wat drukker geworden en wij waren perfect op tijd om de waterval voor ons zelf te hebben! Maar nu weer terug zonder kleerscheuren! Op de terugweg kwamen we een local tegen die ons vertelde dat er langs de rotsen een touw hing, hierdoor konden we veel makkelijker terugkomen, hadden we dat maar op de heen weg geweten! Onze slippers hebben we weer teruggevonden aan het begin van het riviertje en moesten toen die hele lange trap weer op, hell!! Bloedheet gingen we voor een korte maar hevige lijdensweg, rennend de trap maar op (ok, een gedeelte ervan dan ;)…) boven waren we zeiknat van het zweet, we hadden net zo goed kunnen gaan zwemmen! Eenmaal bij de auto even bijgekomen en met het aapje gespeeld.We hebben bij het winkeltje nog een leuk beeldje gekocht van een olifant. Het aapje mocht helaas niet mee. Toen zijn we de auto ingeklommen (met airco owyeah!) op naar de volgende missie; De Tempel!!

Aangekomen bij de tempel kregen we weer een mooie sarong (doek) om ons heen gewikkeld. Vrouwen mochten de tempel niet in als ze ongesteld zijn, dan zijn ze niet schoon ofzo. Ik vroeg me gelijk af hoe ze dat dan zouden controleren maar zonder controle konden we de tempel in. Ze hadden net vollemaanoffering gehad en hadden een heel varken geofferd. Het varken was helemaal ontleed, van de longen hadden ze parapluutjes gemaakt en echt alle stukjes vet en vlees waren op spiesjes versiert, en in een drie meter hoge offervarken geprikt. Het was smerig maar toch weer mooi. Overal werd geofferd en lagen bakjes met bloemen en wierook en werden rituele uitgevoerd. Die mensen zijn echt de hele dag bezig met offeren, als ze niet de bakjes aan het maken zijn, zijn ze wel wierook aan het opsteken of andere rituele aan het doen. Toen we het bij de tempel gezien hadden zochten we Dean weer op. Die man heeft echt overal op ons gewacht, zo lief en geduldig, je zou je er schuldig van gaan voelen!

We reden door een schildersbuurt en Dean vroeg of we van schilderijen hielden. Eigenlijk hadden we er niet heel veel behoeften aan maar Dean was zo enthousiast dat we Ja zeiden. Dean bracht ons naar een atelier waar geschilderd werd met echte verf (en niet gemengd met muurverf), zoals Dean het zo trots uitlegde, daardoor zijn de kleuren extra mooi. We liepen het atelier in en keken onze ogen uit! We zagen met eigen ogen dat de schilders de schilderijen aan het maken waren dus drukwerk was het niet! Heel fijn werk en alsof het een foto is. Je kon bijna niet zien dat het geschilderd was. Onwijs mooi, sommige heel abstract andere juist helemaal niet. We hebben er dik een uur rondgelopen en waren bij ieder schilderij weer versteld van de mooie kleuren, techniek en briljantheid van de schilder. En ja, dan wordt je natuurlijk hebberig. We waren allebei helemaal weg van twee schilderijen, maar gezien de prijzen, ver buiten ons bereik natuurlijk. Maar ze waren supermooi en zouden super mooi bij ons huis passen. We hadden tijdens het bekijken van de schilderijen al stiekem samen een budget besproken maar toen we de prijzen hoorden zou ons budget een belediging zijn geweest! De verkoper was toch benieuwd naar wat we wilde bieden. We hebben toen 1/3 van zijn vraagprijs gezegd. Dat was al het dubbele van ons budget dus we konden ook echt niet hoger. De verkoper merkte ook dat we echt niet meer konden bieden en heeft ons toen de twee schilderijen alsnog verkocht. Een goede onderhandelingstactiek als je ook echt niets meer kan geven hahaha. Een schilderij van 100 bij 120 en eentje van 80 bij 50. Met de koker het vliegtuig en thuis nog opnieuw laten opspannen, maar wel leuke souvenirs!

Nu moesten we nog langs de apotheek (want ik heb zoals iedere vakantie weer zonne-uitslag). We reden door het dorp van Dean en Dean wilde ons nog een stoffenfabriekje/winkel laten zien. Nou ja dat was niet echt ons ding, allemaal lelijke gekleurde met vormpjes bedrukte overhemden en jurken. Een vrouwtje zat aan zo’n oud weefmachine en andere waren aan het bedrukken en naaien. We hebben er eventjes rondgekeken en zijn toen richting de apotheek gegaan, ook in het dorp van Dean. Voor 10 euro hebben we een tube crème gekocht van 25ml, nou dan mag het wel goed zijn!

Nu nog een vliegticket voor de terugreis. Dean wist uiteraard een ticketverkoop in zijn dorp (dorpelingen helpen elkaar natuurlijk aan klanten). Het vliegticket was hier veel te duur en Dean heeft ons naar het vliegveld gereden. Hier heeft hij echt heeeeel lang op ons moeten wachten! En wat een geduld dat hij had! We moesten 2 keer op en neer naar de pinautomaat en 2 keer naar het ticketloket, wat een gedoe. En Dean wachtte rustig bij de auto op ons. We voelde ons allebei best schuldig, de hele dag heeft hij ons overal heen gereden, overal rustig gewacht en nu ook nog eens bij het vliegveld zoveel geduld, echt heel lief!! Toen we bij het hotel kwamen hebben we hem ook dik beloond voor zijn service, toppertje. Ik heb er nog wel een tijdje over verbaast hoe die man voor ons gezorgd heeft en hoe dienstbaar hij was!

dsc_0844
Goa Gajah – Elephant cave
dsc_0868
Luwakkat
dsc_0872
Gedroogde poep met koffiebonen
dsc_0880
Een mooie variatie aan thee, koffie en chocola. Heerlijk!
dsc_0884
Eerste slok Luwakkoffie, een legendarisch moment
dsc_0889
Adembenemend uitzicht
dsc_0905
De wijze aap met banaan
dsc_1025
Beeld in de offertempel
dsc_1036
Het geofferde varken
dsc_1055
De hele dag door offers maken
dsc_1092
De kunstenaar aan het werk in de kunsthal
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s