Zie beren op de weg!

“Daar heb ik het geld niet voor!” Dat is het eerste waar ik aan dacht toen ik begon met dromen over verre reizen. Dure vliegtickets, kostbare verlofdagen, er moet gegeten worden en vergeet de hotels niet! “Waar doen zij het van?” dacht ik als ik de zoveelste student een blog zag schrijven over een reis door Azië of als ik weer één van mijn vrienden hun vakantie naar Canada hoorde plannen. Waarom zou het voor de één wel weggelegd zijn en voor de ander niet? Natuurlijk, reizen kost geld. Maar er is één ding dat zeker is… ‘Travel is the only thing you buy that makes you rich!’

Geld: de Kodiakbeer als het gaat om beren op de weg. De grootste beer ter wereld en ook zeker voor vele de belangrijkste. Wat heb ik gedaan op financieel gebied om uiteindelijke die droomreis te maken?

  • Prioriteiten stellen. Bij alles waar ik geld aan uitgaf stelde ik mijzelf de vraag; ‘Heb ik dit echt nodig’, ‘Doe ik dit liever of stop ik het geld in het reispotje’. 3 Jaar met dezelfde winterschoenen doen. Nee, ze zien er nu niet meer uit, maar op het strand op Gili Air heb ik die toch niet nodig! En dan de boodschappen. De gekste gerechten komen op tafel als je alle kliekjes opmaakt. Je zult versteld staan hoeveel je kan besparen door vaker de knip dicht te houden.
  • Begin een handeltje. Ik verkocht kleding die ik niet of nauwelijks meer droeg. Jurkjes, pumps, shirts, er is altijd wel iemand blij mee te maken. Ook dook ik de zolder op om alle ‘leuk-om-te-bewaren-maar-ik-doe-er-niks-mee’spulletjes te verzamelen. Ook mijn boekenkast moest eraan geloven. Al is het maar een paar euro, alle kleine beetjes helpen. En het ruimt nog lekker op ook!
  • Extra uren werken. Het geluk met mijn werk is dat ik altijd wel hier en daar een dagje extra kan werken. Vooral in de schoolvakanties en met de feestdagen zijn er collega’s die hun diensten graag aan een ander verslijten! Sommige overuren heb ik laten uitbetalen maar een hoop heb ik gebruikt om in te wisselen voor extra verlof. Zo hoefde ik geen verlof te kopen en kon ik toch een lange tijd weg. Ja, bovenop een 40-urige werkweek is het draaien van extra diensten erg vermoeiend. Maar eenmaal op het terras aan Ocean Drive in Miami, was dat het allemaal waard!
  • Belasting opsparen. Vanaf begin af aan heb ik de hypotheekrenteaftrek opgespaard. Aan het eind van het jaar krijg je hierdoor een leuk bedrag terug van de belasting. Natuurlijk is het een hoop geld om maandelijks te missen maar daar heb ik mijn levensstijl op aangepast.
  • Pinsparen. Iets wat ik zelf nog niet gedaan heb, maar wat wel een effectieve manier van sparen kan zijn is pinsparen. Hiermee spaar je een vast percentage van het bedrag dat je met je betaalpas pint. Het bedrag wordt automatisch overgeboekt van je betaalrekening naar je spaarrekening. Daarnaast stel je zelf je spaarlimiet in.

Verantwoordelijkheid: de Grizzlybeer die een behoorlijke obstakel kan voren tussen jou en je droomreis. Wat heb ik losgelaten voor mijn droomvakantie?

  • Werk. Een lange periode vrij krijgen van je werk is niet bij alle werkgevers mogelijk. Door mijn overuren en zeker de gewilligheid van mijn leidinggevende heb ik een maand verlof kunnen opnemen. Maar verlof opnemen is niet het enige. In je baan heb je verantwoordelijkheden die je niet zomaar wil en kan loslaten. Een goede overdracht en tijdige voorbereiding was voor mij van cruciaal belang om op een goede manier een langere tijd weg te blijven. Vlak voor mijn vertrek was er een flinke reorganisatie aan de gang op mijn afdeling. Onze afdeling zou flink krimpen en nét in de periode dat ik op vakantie zou gaan, zouden er grote beslissingen genomen worden. En dat was niet de enige Grizzlybeer op onze weg. Naast de reorganisatie op mijn werk, kreeg mijn vriend net een nieuwe functie binnen zijn huidige baan. Deze functie zou ingaan twee weken voordat wij in het vliegtuig zouden stappen. Onmogelijk om dan weg te gaan zou je denken? Beide zaten wij kwa werk in een situatie waarin wij ‘beter??’ hadden kunnen blijven doorwerken maar in goed overleg is alles mogelijk. Als je niet gaat, is er altijd wel iets dat je tegenhoudt. Go There!
  • Sociale verplichtingen. Er is altijd wel een reden om een reis uit te stellen of een andere datum te plannen voor je vakantie. Bedenk wel dat er iedere maand wel iets is waarvoor je thuis zou blijven. Ook ik heb in mijn reisperiodes veel leuke momenten gemist die ik graag met vrienden en familie had gedeeld. Een goede vriendin was zwanger en zou mogelijk kunnen bevallen in de periode dat wij weg zouden zijn. Ook was mijn schoonzusje tijdens onze vakantie jarig. En alsof het nog niet genoeg was kondigde een paar weken voor ons vertrek een ander goede vriendin aan dat ze zou gaan trouwen. Ik baalde er echt van en wilde dit eigenlijk helemaal niet missen. Maar een grote reis plan je ver van te voren. Je kunt niet met de hele wereld rekening houden en je kunt niet voorspellen bij wie er wat in de toekomst gebeurt. Je kunt wel zorgen dat je er toch een beetje bij bent. Ik heb van te voren aan iedereen die iets bijzonders had een kaart gestuurd of ben even op visite gegaan. Daarnaast kun je heel gemakkelijk via internet een leuk cadeautje of een bos bloemen laten bezorgen. Zo ben je er toch een beetje bij en hoef jij je niet schuldig te voelen dat je iets belangrijks gemist hebt. Na terugkomst ben ik gewoon weer op visite gegaan, extra gezellig om weer eens goed bij te kletsen!
  • De hond. Onze puppy werd geboren, 10 weken voordat we vertrokken. We hadden er zo naar uitgekeken om lekker met onze kleine pup (Riley) te spelen en de trainen. Ja, onze planning was alles behalve ideaal. Maar ook hier geld, in overleg is alles mogelijk. Na 8 weken konden we bij de fokker onze hond ophalen. We zouden onze pup dus ongeveer 2 weken bij ons hebben voordat we zouden vertrekken. Hoewel het bij de fokker mogelijk was om haar daar te laten tijdens onze reisperiode hadden wij een andere oplossing. In de dagen dat Riley bij ons was zorgde we ervoor dat ze aan alle geuren en geluiden kon wennen die er in onze omgeving waren. We zorgde ervoor dat ze zo goed als mogelijk zindelijk was en dat ze de basiscommando’s kende (ja, ze leerde ontzettend snel!). We maakte een veilig plekje voor Riley, haar bench. De bench, met de voor haar bekende geurtjes, ging mee naar haar logeeradres. De eerste paar dagen heeft Riley in ons eigen huis gezeten met mijn broer en schoonzus. Zo had Riley wat extra tijd in ons huis en onze omgeving. Daarna is ze naar mijn ouders gegaan om daar de rest van de tijd te logeren. Mijn ouders hebben een Duitse herder die heel goed de moederrol op haar nam. Juist in een periode waarin de pup haar bijtgedrag leert te beheersen, was dit een perfecte oplossing! Riley heeft haar logeermaandje bij opa en oma geweldig gedaan. Ze was blij om ons te zien en is ook helemaal gelukkig als ze weer een keer bij opa en oma op bezoek is. Nu ligt ze heerlijk naast me, tevreden kauwend op een vies stinkende bullenpees.

Al met al zou ik concluderen dat op reis gaan gewoon doen is. Er is altijd wel iets of iemand waarvoor je thuis zou blijven. Prioriteiten stellen en belangrijke zaken zo goed mogelijk achter laten. Er is voor alles een oplossing. Go There!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s